Zakelijk

Leer over de top 8 cyberaanvallen van vandaag

Cyber aanvallen

Cybercriminelen maken tegenwoordig gebruik van allerlei complexe technieken om niet ontdekt te worden en sluipen stilletjes over netwerken om intellectueel eigendom te stelen of bestanden vast te houden voor losgeld. Hun bedreigingen zijn meestal versleuteld om ontdekking te voorkomen.

Nadat zij een doelwit hebben aangevallen, proberen aanvallers de malware te downloaden en te installeren op het aangetaste systeem. In veel gevallen is de gebruikte malware een nieuw ontwikkelde variant die traditionele antivirus oplossingen nog niet kennen.

Interessant is dat sommige soorten oude aanvallen nog steeds goed worden gebruikt en dat de inbraken vaak doeltreffend zijn gebleken.

De eerste stap om deze strijd tegen cybercriminelen te winnen, is een grondig begrip van hun belangrijkste valstrikken en methoden. Daarom zullen wij in dit artikel de meest voorkomende en meest relevante soorten cyberaanvallen van dit moment met je delen. Kijk hier eens naar!

 1. Backdoor
  Backdoor is een soort Trojaans paard dat de aanvaller toegang geeft tot het geïnfecteerde systeem en hem controle op afstand geeft. Met deze rechten kan de cybercrimineel bestanden openen, wijzigen en verwijderen, programma’s uitvoeren, kwaadaardige software installeren en massa’s e-mails versturen.

Hoewel een backdoor een soort trojan is, betekent dat niet dat ze hetzelfde zijn. Het is waar dat veel trojans nu backdoor-functies hebben om toegang tot machines te krijgen. Maar er zijn pure backdoors die al geïnstalleerd zijn in het systeem of in apps.

Voor alle duidelijkheid, vat de trojan op als iets dat je in je vesting kunt binnenlaten, wat recht doet aan de literaire verwijzing. De backdoor, zoals de naam al zegt, is een geheime ingang in je fort die maar weinig mensen kennen.

Omdat ze vaak door de systeem- en app-ontwikkelaars zelf worden geïnstalleerd, zijn backdoors niet altijd gevaarlijk, omdat ze door legitieme gebruikers kunnen worden gebruikt voor update- of onderhoud doeleinden.

Zij kunnen echter zeer schadelijk zijn voor de gegevensbeveiliging, omdat kwaadwillenden daardoor toegang kunnen krijgen tot systemen en gegevens.

 1. Phishing
  Phishing is een methode binnen de lijn van social engineering waarbij misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van een gebruiker om diens gegevens te stelen. De cybercrimineel doet zich voor als een legitieme persoon of instelling om de gebruiker te misleiden. Daarom kan phishing op verschillende manieren gebeuren, in instant messenger gesprekken of in nep-email links.

Het doel zal altijd hetzelfde zijn: vertrouwelijke informatie stelen. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen van de sociale zekerheid, waarin je wordt gevraagd een aantal persoonlijke gegevens in te voeren. Op deze manier, wordt je informatie gestolen.

 1. Spoofing
  Spoofing heeft betrekking op het spoofen van IP-adressen, DNS-adressen en e-mailadressen. Met deze praktijk kunnen criminelen een vertrouwde IP-bron spoofen, de header van een e-mail bewerken om legitiem over te komen, of de DNS wijzigen om een bepaalde domeinnaam om te leiden naar een ander IP-adres.

Hoewel phishing en spoofing op elkaar lijken, worden zij gekenmerkt door verschillende technieken. Voor phishing, als social engineering-functie, hoeft niet noodzakelijk malware te worden gedownload, omdat het doel is de vertrouwelijke informatie van de gebruiker te stelen. Spoofing daarentegen heeft tot doel de identiteit van de gebruiker te stelen om zich voor te doen als iemand anders, en is een spoof.

 1. URL Manipulatie
  De URL manipulatie-aanval wordt door sommige hackers gebruikt om de server pagina’s te laten doorsturen waartoe hij geen toegang zou hebben. In de praktijk heeft de gebruiker alleen toegang tot links die door de websitepagina worden verstrekt. Als de gebruiker de URL handmatig wijzigt, kan hij verschillende combinaties testen om uit te komen op een adres dat een afgeschermd gebied verbergt.

Het is ook mogelijk voor de hacker om de site een zaak te laten behandelen met tekens die niet door de ontwikkelaar worden verwacht. Op die manier geeft de pagina een foutmelding die mogelijk gevoelige informatie kan onthullen.

 1. Denial Of Service (DoS) aanval
  De DoS-aanval, vertaald als denial of service, overbelast een server of een computer met een grote hoeveelheid pakket verzoeken. Omdat het de verzoeken niet kan verwerken, kan het systeem niet langer reageren en wordt het onbeschikbaar. Daarom is dit geen invasie.
 2. DDoS-aanval
  Hoewel bij de DoS-aanval slechts één computer meerdere verzoeken om pakketten tot één server richt, kunnen robuustere systemen hierdoor niet platgelegd worden. Daarom is er een meer geavanceerde techniek, de DDoS (Distributed Denial of Service).

Zoals de naam al aangeeft, worden bij een gedistribueerde denial of service aanval de verzoeken naar meerdere machines gestuurd. Het is alsof een master computer andere machines overheerst om gelijktijdig toegang te krijgen tot dezelfde hulpbron van een server, waardoor overbelasting van nog sterkere doelen wordt veroorzaakt.

 1. Directe geheugentoegang (DMA) aanval
  De Direct Memory Access aanval is een functie die machine hardware rechtstreeks toegang geeft tot het RAM-geheugen zonder via de processor te gaan, waardoor de doorvoer en verwerkingssnelheid van de computer worden versneld.

Deze functie kan echter door hackers worden gebruikt om via een randapparaat toegang te krijgen tot RAM-geheugen gegevens, zelfs zonder specifieke software.

 1. Schoudersurfen
  Schoudersurfen is een Engelse uitdrukking. Het gaat niet om een technologie of een instrument, maar veeleer om het meekijken op het scherm van een gebruiker terwijl die toegang heeft tot gevoelige gegevens.

Omdat men goed op de hoogte is van deze praktijken en middelen die door cybercriminelen worden gebruikt, is het belangrijk te zoeken naar manieren om de gegevens van de onderneming te voorkomen en te beschermen. Kennis is het belangrijkste beschermingsmiddel. Daarom zijn specialisatiecursussen in Cyber Security van essentieel belang om professionals technische vaardigheden bij te brengen om een veiligere virtuele omgeving te waarborgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *