Natuur

Trektocht per fiets

Voor de meerderheid in ons kikkerlandje is de omgeving verkennen per fiets een heel belangrijk ingrediënt voor een geslaagde vakantie. Niet alleen zijn er prachtige fietsroutes over de heide, door het bos of langs weilanden, het uitje is ook nog eens helemaal gratis, een niet onbelangrijk detail. Hoewel, dat is soms net waar de schoen wringt. Het wil nog wel eens fout gaan als er een route uitgestippeld moet worden slechts met behulp van straatnamen. Zeker, er zijn geniale gevallen die met één blik op de kaart niet meer verdwalen, maar dat is meer uitzondering dan regel. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook mogelijkheden voor de wel-verdwalers om hun weg niet meer kwijt te raken. Het hele land beschikt namelijk over dit: knooppuntenroutes, met bijbehorende kaarten.

Het systeem is simpel, allereerst moet een knooppuntenkaart worden aangeschaft. Op die kaart staan tal van nummers, de knooppunten. Ook de afstand tussen twee daarvan staat aangegeven. Thuis kan een route worden uitgestippeld die haalbaar is voor het fietsgezelschap. Het enige dat onthouden moet worden is zoiets als ‘we gaan van twee naar acht, dan naar zes en weer terug naar twee’. Fouten zoals ‘maar we moesten toch niet links hier?’, zullen niet meer voorkomen. Simpelweg omdat bij elke mogelijke afslag op de route een bordje staat met een pijl in de juiste richting. Dit maakt de fietstocht ook direct interessanter voor kinderen, zij kunnen dienst doen als speurders.

Misschien wel het mooiste gebied van Nederland om per fiets te verkennen is de Veluwe. Daarom beschikken ook zij over een zeer uitgebreid knooppuntennetwerk. Als kers op de taart zijn er ook nog gemeenten die naast de fietsroutes allerlei andere activiteiten bieden, zoals wildkijken of zelfs tussen de dieren overnachten. Een van hen is de gemeente Epe, waar alles draait om avontuur voor groot en klein. Neem eens een kijkje op vvvepe.nl, misschien resulteert dat wel in: ‘We gaan fietsen van zeventien naar vier, om daarna te blijven slapen in het bos waar ook herten en wilde zwijnen wonen.’ Wie wil dat nou niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *